Register

Köp bästa cirkelsågen 2024

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Att renovera eller bygga om hemma blir både roligare och går snabbare med en cirkelsåg. Börja med att ta en titt i vår köpguide som visar vilka cirkelsågar som är bäst i test.

Redaktörens val:

Cirkelsågen - det självklara valet för hemmafixaren

När du behöver kapa brädor och plankor är cirkelsågen ett självklart val. Den underlättar snickeriarbetet och gör att du hinner med mångdubbelt jämfört med om du skulle såga för hand. Jämfört med en kap och gersåg är cirkelsågen oftast något nättare i modellen, båda sågarna är de modeller som kapar virke bäst av alla handhållna maskiner. Ska du renovera hemma eller kanske bygga ut eller bygga nytt är därför cirkelsågen oumbärlig om du vill få ett bra resultat i rimlig tid.

Sågen består av en roterande, rund klinga som är monterad tillsammans med en motor. Denna typ av konstruktion gör att den lämpar sig extra bra för att kapa till exempel reglar och träskivor. Många cirkelsågar kan även kapa andra material än trä som exempelvis metall och klinker. Om du istället vill kunna formsåga material, exempelvis såga plats för diskho i en köksbänk, är det en sticksåg du ska satsa på.

Cirkelsågen går enkelt att ställa in i en viss vinkel så att det går att få exakt det sågsnittet som du önskar. Snitten blir raka och fina utan hackiga kanter som lätt uppstår vid handsågning. Många cirkelsågar går att ansluta till en dammsugare som suger upp överflödigt damm från sågningen. Det gör att du även kan stå inomhus utan att hela rummet blir täckt av sågspån.

Ytterligare en fördel med cirkelsågen är att du slipper värk i armar och axlar som annars kan uppkomma av att stå och såga med en handsåg flera timmar i sträck.

Många fördelar med cirkelsåg

  • Ger raka och exakta sågsnitt
  • Du kan enkelt ställa in sågen så att snittet hamnar rätt
  • Smidig att använda och förvara
  • Går snabbt att såga upp en större mängd

Så väljer du rätt cirkelsåg

Det finns flera olika typer av cirkelsågar att välja mellan, alltifrån minivarianter till stora sågar som används på byggarbetsplatser. De allra minsta sågarna är minicirkelsågarna som är mycket enkla att använda. Denna typ av såg passar dig bra som vill ha en lättare såg som enkelt går att stuva undan mellan byggprojekten. Om du bara snickrar hemma vid enstaka tillfällen räcker det med en minicirkelsåg.

Är du en person som ofta har ett snickarprojekt på gång och gillar att bygga och fixa i hemmet är det ett bra val att köpa en medelstor cirkelsåg med hög prestanda. Det finns flera sågar att välja på i denna kategori men tänk på att satsa på kvalitet om du tror att du kommer att använda den frekvent.

När du ska välja cirkelsåg behöver du också ta ställning till om du ska ha en batteridriven eller eldriven såg som du kopplar till ett eluttag. Vilken typ du ska välja beror på om du har tillgång till ett eluttag i närheten av platsen du sågar på. Den batteridrivna varianter fungerar bra när du behöver flexibilitet och vill kunna ta med dig sågen till olika platser. Kanske om du ska sätta upp ett staket och behöver såga till en stolpe? Eller om du har en riktigt stor tomt och har flera trädgårdsprojekt på gång som har moment då du behöver kapa virke?

Om du vet att du kommer att såga inomhus ofta bör du välja en cirkelsåg som går att ansluta direkt till en dammsugare. Det gör att du enklare kan hålla rent och snyggt hemma och undvika sågspån överallt när du snickrar.

Det finns också cirkelsågar med laser som ger extra mycket precision vid sågningen. Tack vare laserstrålen ser du tydligt i förväg var sågsnittet kommer att hamna. På så sätt blir det ännu enklare att kapa virket rätt.

Riktigt stora, stationära, cirkelsågar förekommer främst inom industrin och på byggarbetsplatser. Denna typ används sällan av hemmafixaren men om du har tillgång till en egen verkstad och bygger och renoverar mycket kan det vara en idé att titta på denna variant. Ett alternativ är annars att köpa en stor och stadig bordssåg i den högre prisklassen.

Tänk på vid köp av cirkelsåg

  • Hur ofta kommer du att använda sågen? Älskar du att snickra lönar det sig att satsa på mer kraftfull modell.
  • Välj en batteridriven såg om du inte har tillgång till eluttag vid platsen du sågar på.
  • Om du sågar inomhus är det smart att välja en såg som går att ansluta till en dammsugare.

Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Sågen underlättar vid bygg- och renoveringsprojekt. Den gör att det går mycket fortare att såga och att resultatet blir mer exakt än om du använder en handsåg.
  • Det är enkelt att använda en cirkelsåg men självklart är det viktigt att vara noggrann med säkerheten. Barn bör inte använda sågen.
  • Priset beror på storlek, kvalitet och prestanda. Det finns billigare små minicirkelsågar och riktigt dyra stationära cirkelsågar som främst används av professionella snickare.