Register

Hitta snickare till attefallshus

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Att bygga ett attefallshus är ett stort projekt för en privatperson, och med hjälp av en snickare kan vägen till ett färdigt hus bli betydligt kortare. Men vad är viktigt att tänka på?

Är du sugen på att bygga ett attefallshus på din tomt? För många innebär ett attefallshus ökade möjligheter – du kan antingen bygga en så kallad komplementbyggnad som du exempelvis kan ha som förråd, eller en komplementbostad som kan användas som boende.

Ta hjälp av en snickare

Visst är det något särskilt med att bygga sitt eget hus, men om du vill ha lite hjälp på traven kan det vara en god idé att anlita en snickare – i alla fall till en del av momenten. Här på Snickare.se kan du kostnadsfritt få offerter från en rad snickare i ditt område. Det du behöver göra är att ange vad du behöver ha hjälp med, var i landet du finns och om det finns någon särskild tidsram. Ju tydligare du är i din offertansökan, desto lättare blir det att hitta rätt snickare!

När du har hittat en snickare som verkar intressant gäller det att vara noggrann med specifikationer gällande bland annat pris och tidsplan. Se till att ni är överens om vad som ska göras och hur det ska gå till.

Bra att veta om attefallshus

Sedan den 1 mars i år får du bygga ett upp till 30 kvadratmeter stort attefallshus – med de nya attefallsreglerna ökade nämligen byggnadsarean med fem kvadratmeter från den tidigare storleken på 25 kvadratmeter. Attefallshuset får vara max fyra meter från mark till högsta punkt.

Många ser det som en fördel att man inte behöver söka bygglov för att bygga just attefallshus. Och visst är det så! Däremot behöver du fortfarande göra en bygganmälan till byggnadsnämnden i din kommun innan du sätter i gång att bygga. Uppgifter som behöver finnas med i din anmälan kan bland annat vara ritningar, kartor och en tidsplan.

Nyckelfärdiga attefallshus

Om man inte har tiden, orken eller kunskapen av att bygga ett attefallshus bör man titta åt alternativet med ett nyckelfärdigt attefallshus. Det innebär att du lägger över allt arbete på hantverkare som bygger attefallshus som sin profession. Ett nyckelfärdigt attefallshus innebär att huset är helt inflyttningsbart vid leverans, utrustat med kök, badrum och kaklade väggar. Det nyckelfärdiga attefallshuset byggs helt komplett och inflyttningsklart i en fabrik och lyfts sedan av på den specifika tomten. Därefter sker ett enkelt hantverksarbete av vatten och el anslutningar för att sedan kunna användas på bara några dagar efter ett godkänt slutbesked.


Redaktionen
Snickare.se