Register

Den bästa sticksågen 2024

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Sticksågen är ett elektrisk verktyg som hängt med länge, redan på 1940-talet lanserades den allra första modellen. Idag är sticksågen ett mycket älskat verktyg hos både proffsen och hemmasnickare, här har vi valt ut de bästa modellerna just nu.

Redaktörens val:

Hitta den bästa sticksågen

Att använda egen kraft för att såga sig igenom material är fullt möjligt, men om du ska såga mycket kan det bli ordentligt tröttsamt. Det är inte heller säkert att alla linjer blir helt raka eller att du kan lyckas såga i tunna material utan att orsaka skada och sprickor. Med hjälp av en sticksåg behöver du inte längre oroa dig för detta. Sticksågen kan klara av kurvor såväl som raka linjer med en mycket hög precision och lämpar sig för en rad olika material. Du kan t.ex. använda dig av den om du vill såga i fibercement, akryl eller laminat.

När det är dags att köpa en såg finns det en hel del saker att tänka på. Med hjälp av vår bäst i test köpguide kommer vi att guida dig genom djungeln, så att du hittar en maskin som passar dig så bra som möjligt.

Hur fungerar sticksågen?

Enkelt förklarat kan man säga att en sticksåg är en typ av verktyg som drivs med hjälp av el. Verktyget kan användas när du vill utföra figursågning eller när du vill göra fina snitt som kräver stor precision. Den fungerar även mycket bra när du vill kapa av ett material, t.ex. en planka och på så vis är den mycket mångsidig och flexibel. Sticksågen kan du ha användning för i samband med renoveringar i hemmet. Det kan handla om att du vill såga ut ett hål i diskbänken för en diskho, till detta arbete fungerar det även bra med en sänksåg som arbetar med mycket hög precision och kan sänkas ned mitt i materialet.

Nät- eller batteridriven?

Marknaden erbjuder ett stort utbud av många olika typer av sågar och därför är det inte alltid så lätt att veta vad man ska välja. En av de faktorer som vi anser att du bör fokusera lite extra på är om du ska välja en nätansluten såg eller en som drivs med hjälp av batteri. Jämför man med skruvdragaren är sågen i behov av mer kraft och som de flesta vet så är kraftfullare batterier dyrare. I budgetkategorin är det därför vanligast att hitta nätanslutna sågar, medan de dyrare drivs med hjälp av batteri. Här nedan listar vi fördelarna med de olika alternativen.

Fördelar med nätansluten

 • Kopplas in i strömuttag
 • Mycket kraft för pengarna
 • Enkla att hantera
 • Kompakta i storlek
 • Lämpar sig bäst för mindre sågarbeten

Fördelar med batteri

 • Gör det möjligt för dig att röra dig obehindrat
 • Batteriet kan (i många fall) även fungera till andra maskiner
 • Du behöver inte anpassa dig efter strömkabel eller förlängningskabel
 • Enklare att ta med sig

Välj mellan många smarta funktioner

Vilka funktioner som är viktiga för dig beror på dina egna preferenser, men också vilken typ av arbete du planerar att utföra. Tittar man på de modernare modellerna är det inte ovanligt att hitta funktioner som bladinfästning, arbetsljus, halkfria handtag, möjlighet att justera hastighet eller antalet slag, laserljus och pendelfunktion. För att veta vilka funktioner som just du behöver rekommenderar vi att du först funderar på vad du planerar att använda sticksågen till.

Två funktioner som är mycket praktiska, men som ofta hamnar utanför strålkastarljuset, är arbetsljus och spånblåsfunktionen. Att kunna se tydligt och ordentligt när du sågar är viktigt för att undvika misstag och det är inte alltid den vanliga lampan eller dagsljuset räcker till. Med spånblåsfunktionen kan du se till att såglinjen håller sig tydlig och ren hela tiden, vilket naturligtvis också förbättrar sikten vid arbete.


Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Vilken kapacitet din sticksåg har är avgörande för om den klarar av arbetsuppgifterna eller inte. Det finns kapacitet på allt från 40 mm i trä och upp till 10 mm i stål. Välj en kapacitet som lämpar sig för de uppgifter du tänkt använda den till.
 • Det beror helt på vilket varumärke och modell som du använder dig av. De lite dyrare modellerna har oftast en garanti på upp till 4-5 år, medan de billigare ligger någonstans mellan 1-2 år. Sågen kommer att utsättas för mycket slitage, så försök att hitta en så lång garanti som möjligt.
 • Precis som med garantin kan priset variera väldigt kraftigt. Du kan hitta sågar för cirka 500-600 kronor och du kan också hitta dyrare modeller som kostar 2000 kronor och uppåt. Du behöver inte välja den dyraste modellen på marknaden, men undvik gärna de allra billigaste också.