Register

Gör hemmafixet enklare med den bästa kap och gersågen

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Bor du i hus är du säkerligen redan medveten om att renoveringsbehoven är regelbundna. Med en kap- och gersåg kan du se till att göra många olika arbetsuppgifter enklare, t.ex. byta lister, bygga en altan eller lägga golv. Vår köpguide hjälper dig att välja rätt!

Redaktörens val:

Hitta rätt kap- och gersåg

Det finns många orsaker till varför alla husägare och hemmafixare bör ha tillgång till detta sågverktyg. En av de främsta fördelarna är att verktyget är så otroligt mångsidigt och kan såga både mindre och större föremål utan problem. Kap- och gersågen sågar med en mycket hög precision och arbetar väldigt snabbt. På så sätt blir ditt projekt klart mycket snabbare och det blir dessutom betydligt roligare. En variant av kap och gersåg är cirkelsågen, som även den har kapacitet att kapa virke. Skillnaden är att cirkelsågen även kan klyva virke, och att den i regel är lite nättare till modellen.

Att veta vilken modell eller tillverkare man ska välja kan vara svårt. Det finns många olika alternativ ute på marknaden, men för att verktyget ska anses vara bra är det några kriterier som måste uppfyllas. Det är bland annat säkerheten, noggrannheten, prestanda, pålitlighet och kvalitet. När det kommer till pålitlighet är det tyvärr ett flertal som sviktar, både dyrare och billigare modeller. Att såga med perfektion hela tiden är naturligtvis ett måste, annars fallerar hela syftet med maskinen.

Välj en kap- och gersåg med funktioner som passar dig

När du ska ge dig in på olika byggnationer är en kap- och gersåg ett fantastiskt bra verktyg som snabbt kommer att bli din bästa vän. Det är dock viktigt att du inte bara lyssnar på rekommendationer från andra när du ska välja modell, utan att du faktiskt säkerställer att maskinen har de funktioner som du behöver och som gör ditt arbete ännu enklare. Ett enkelt exempel på en sådan funktion är spån- och dammuppsamling, men också arbetsbelysning och säkerhet, som tidigare nämnt.

  • Spånuppsamling - En kap- och gersåg ger ifrån sig väldigt mycket damm och spån och det är viktigt att detta samlas upp för att det inte ska hamna i dina lungor eller skräpa ner för mycket på din arbetsplats. Det vanligaste är att man hittar modeller med dammpåse och en koppling som kan dras till en grovdammsugare. Spånuppsamling är inte ett måste om du främst planerar att använda dig av den utomhus, men jobbar du inomhus bör du inte bortse från denna funktion.
  • Arbetsbelysning - Att ha bra ljus när du arbetar med maskinen är naturligtvis väldigt viktigt. De modernare modellerna är oftast utrustade med arbetsbelysning som är fäst direkt på maskinen, men det är inte ett måste för att sågen ska kunna fungera riktigt bra. Du kan naturligtvis även använda dig av en vanlig extern lampa, men fördelen med att ha lampan direkt på maskinen är att du kan ha med dig den vart du än går. Här finns det även varianter med laserbelsyning.
  • Säkerhet - Den kap- och gersåg som du väljer ska vara av hög kvalitet och hålla en god säkerhet. Att säkerheten är extra viktig när man använder sig av mycket kraftfulla och snabba maskiner är kanske inte så svårt att förstå. Se till att maskinen du väljer är utrustad med en skyddsskärm kring sågklingan.

Dyr eller billig såg?

En mycket vanlig fundering är om man ska välja en dyr eller en billig kap- och gersåg. Det enklaste svaret är att om du kommer använda maskinen ofta och till många projekt framöver, lönar det sig oftast att lägga ner några extra slantar på en dyrare maskin. De maskiner som kostar lite mer är tillverkade i gedigna material och är tillverkade för att hålla länge. Med det sagt, kan det räcka gott med en enklare variant om du bara tänkt använda kap och gersågen till enklare projekt. Du kan hitta bra såg för ca 2500 kronor som räcker gott till enklare hemmafix. Vill du däremot använda dig av sågen i ett professionellt syfte rekommenderar vi att du lägger lite mer pengar. På så sätt kan du känna dig säker på att både prestanda, hållbarhet och säkerhet är i fokus.


Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Med en kap- och gersåg kan du utföra många olika typer av kap- och sågningsarbeten. Det kan t.ex. handla om du vill bygga en terrass eller altan, att du vill byta lister eller lägga ett nytt laminatgolv i hemmet.
  • Priserna kan variera väldigt kraftigt beroende på vilken modell, varumärke och vilka funktioner som du vill ha. Du kan hitta en bra maskin för cirka 2000 kronor, men du kan också hitta riktigt högkvalitativa och exklusiva alternativ för 8000 kronor och uppåt.
  • Laserbelsyning och dammpåse i all ära, men är det någon funktion som du verkligen ska satsa på är det säkerhetsfunktionerna. Ditt verktyg ska vara så tryggt att använda sig av som möjligt.