Register

Bästa trallskruven för ditt byggprojekt

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Är det dags att bygga altan, terrass eller något liknande träbygge? Då kommer du förmodligen behöva köpa en stor mängd trallskruv. Ta hjälp av vår stora köpguide för att hitta rätt skruv.

Redaktörens val:


För att hjälpa dig att hitta rätt skruv har vi utsett fem trallskruvar som är bäst i test. Urvalet baseras på tidigare tester och jämförelser, kundomdömen, recensioner och populära varumärken. Du hittar även praktisk information om vad du bör tänka på när du väljer skruv samt svar på vanliga frågor.

Vad är trallskruv?

En trallskruv är en skruv som är särskilt avsedd för att skruva i trallbrädor, exempelvis vid altanbygge. Den används för att skruva i trallbrädorna i träreglar. Den här typen av skruv är mjukare än vanligt träskruv vilket gör att den kan anpassa sig när träet torkar eller sväller.

Det finns många olika varianter, men de flesta har ett försänkt huvud med så kallade rillor under. Rillorna fräser spår i trät och lämnar plats för skruvhuvudet som hamnar en bit under träytan. De nya varianterna har ofta cylindriskt skruvhuvud vilket minskar risken för att trallbrädorna ska spricka. De äldre varianterna har ett trattformat huvud.

Att tänka på vid köp av trallskruv

Det är viktigt att jämföra de olika skruvarna som finns innan du börjar bygget. Fel skruvval kan bli dyrt i längden om materialet förstörs eller om hållbarheten är kort. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du köper skruv.

Längden & Diametern

Först och främst bör du titta på vilken storlek du behöver till ditt bygge. Längden och diametern på skruven beror på vilket material du använder. Grovt och tjockt virke behöver längre skruvar med en större diameter.

  • 28 mm är den vanligaste tjockleken på trallvirke. Till denna tjocklek bör du välja en 55 mm skruv.
  • Till tunnare trallvirke brukar det räcka med en 42 mm skruv.
  • Till tjockare trallvirke kan du behöva upp till 70 mm för att det ska hålla ordentligt

Hållbarhet

De olika skruvarnas hållbarhet varierar stort och det är därför det är viktigt att jämföra olika varumärken och sorter. Trallskruv används nästan uteslutande för utomhusbyggen och därför är det mycket viktigt att ta hänsyn till det svenska påfrestande klimatet. Snö, regn, sol och blåst påverkar virket. När det är blött sväller det och när det är torrt och varmt krymper det. Med andra ord måste du välja kvalitetsskruvar som tål det svenska vädret.

Olika klassifikationer & rostskydd

Det finns olika typer av trallskruvar som alla har sina för- och nackdelar. Här kan du läsa mer om dessa::

  • A2 är en rostfri skruv som tillhör korrosivitetsklass C4. Det är en enkel, men tålig skruv som klarar av väder och vind samt när virket torkar.
  • A4 är en syrafast rostfri skruv som tillhör korrosivitetsklass C5. Det är en tålig skruv som tål väder och vind samt salt och andra ämnen som annars minskar livslängden för skruvar. Den här typen av skruv är särskilt lämplig för träbyggen nära havet. Den passar även bra för hårdare träslag.
  • C4 är en ytbehandlad skruv som tillhör korrosivitetsklass C4. Det är en mycket tålig skruv som är hårdare än de två ovanstående skruvarna. Den tål högre belastning, men det är viktigt att tänka på att den förlorar mycket i livslängd om ytbehandlingen skulle slitas bort.

Skruvarna kan även delas i olika korrosivitetsklasser vilket är ett mått för hur mycket korrosion metallen utsätts för i en viss miljö. De flesta skruvar har C4 eller C5 som korrosivitetsklass, varav C5 är den tåligaste. Det finns även skruvar med C1 och C2, men dessa har mycket lågt rostskydd. Skruvar i klass C3 klarar av något tuffare miljöer och är den minsta nivån för altanbyggen.

Pris

Det kan vara lockande att välja den billigaste skruven, men kom ihåg att det kan bli dyrt i längden. Välj alltid en hållbar skruv av god kvalitet för att minska risken att ditt bygge går sönder.

Böjmotstånd & Vridtålighet

Det är också viktigt att titta på skruvens böjmotstånd och vridtålighet eftersom fukt och temperaturförändringar gör att virket ändrar sig. Det är därför nödvändigt att skruven kan anpassa sig efter förändringarna för att inte böjas eller gå av. Vridtåligheten är särskilt viktig att titta på när du skruvar i hårdare träslag, exempelvis teak eller lärk, för att minska risken att skruven går av.


Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Trallskruv används, som namnet antyder, för att skruva i trallbrädor. Med andra ord används den här typen av skruv för altaner, terrasser, balkonger, bryggor och liknande.
  • Det är en mjukare skruv som anpassar sig när virket förändras på grund av olika väderförhållanden. Det gör den särskilt lämplig för utomhusbyggen med trallbrädor.
  • Det är i princip alltid bättre att välja en dyrare högkvalitativ trallskruv än en billigare variant. De billigare riskerar att rosta eller gå sönder vilket kan förstöra hela ditt bygge.