Register

Så hittar du bästa sänksågen

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Är det dags att påbörja nästa byggprojekt? Vill du ha de bästa verktygen för att processen ska flyta på så smidigt som möjligt? Då är en sänksåg ett värdefullt redskap i din verktygslåda. Ta hjälp av vår köpguide för att hitta den bästa modellen för dig!

Redaktörens val:

Sänksågen gör snickrandet enklare

Till utseendet liknar sänksågen en cirkelsåg men till skillnad från cirkelsågen kan den användas till avancerad precisionssågning och till djupa snitt. Till exempel kan du börja såga mitt i en skiva och du kan även ställa in exakt sågdjup. Det gör att du kan få nedsänkta snitt var som helst i det material du sågar. En sänksåg kan exempelvis användas för att såga en bänkskiva eller när du ska snickra egna möbler.

Sågen är dessutom utformad på ett sätt som gör att du kommer åt även i trånga utrymmen, till exempel nära en vägg. Några av modellerna klarar även av att göra vinklade snitt. Med anda ord är sänksågen ett mycket viktigt verktyg när du har höga krav på kapacitet och behöver få perfekta sågsnitt på ett enkelt sätt. Sågen går dessutom att få med dammutsug vilket gör att du kan hålla rent och snyggt när du sågar.

Fördelar med sänksåg

  • Underlättar precisionssågning
  • Ger nedsänkta snitt och möjliggör snitt som börjar mitt i virket
  • Enkel att använda och ta med
  • Finns både med nätanslutning och batteri

Tänk på det här vid köp av sänksåg

Innan du väljer ut vilken såg du vill ha gäller det att fundera på vilka uppgifter du vill kunna använda den till. Ska du göra precisionssnitt i möbler som måste bli helt perfekta? Behöver sågen klara av olika typer av material, både grovt trä och fint virke? Ju högre effekt desto mer massiva material klarar sågen av att hantera.

Vill du kunna bygga egna möbler och göra vackra mönster i dem bör du satsa på en proffsig modell. Den ska vara lätt att hantera och klara av att såga små, precisa snitt. Behöver du en såg som klarar av att hantera ditt renoveringsprojekt där du då och då behöver ett snitt i en bänksskiva eller liknande klarar du dig förmodligen med en enklare modell.

Priset beror på kvalitet och prestanda och ligger i de flesta på några tusenlappar. Det finns dock både dyrare och billigare modeller men var vaksam på vad som ingår i köpet. En billigare såg kan visa sig bli mycket dyrare om det är flera delar som måste köpas till. Kolla därför om exempelvis batteriladdare, sågklinga och styrskenor ingår i köpet.

Undersök funktioner och garanti

Innan du bestämmer dig för vilken såg du ska köpa, så lönar det sig att ta reda på mer om specifika funktioner. Bland annat är det viktigt att kolla upp det maximala sågdjupet för att se hur tjocka skivor den klarar av. Behöver du kunna såga olika vinklar på ett enkelt sätt är det också viktigt att se till att sågen har en så kallad geringsfunktion.

Även varvtalsinställningen har betydelse för prestandan eftersom klingans hastighet påverkar resultatet i olika slags material. På vissa sågar går det att ställa in varvtalet beroende på arbetsmoment, något som är att rekommendera om du ofta växlar mellan att såga i olika material.

Något som är extra viktigt att kontrollera när du ska såga inomhus är om sågen har ett bra utsug för damm. Med ett dammutsug kan du ansluta sågen direkt till en dammsugare för att slippa få sågspån där du arbetar.

Även ljudnivå och nivå på vibrationer är bra att undersöka innan du köper en sänksåg. Med lägre ljud och vibrationer skapar du en bättre miljö när du snickrar. Tänk dock på att alltid använda hörselkåpor eftersom alla sågar trots allt låter en del. Ju oftare du använder sänksågen desto viktigare är det att tänka på dessa funktioner. Långvarig användning av ett verktyg med för höga vibrationer eller för hög ljudnivå kan leda till skador.

Sist men inte minst bör du också se över vilka garantier som finns, särskilt om du köper en dyrare såg. Undersök också hur enkelt det är att få tag på reservdelar och vad priset på dessa är.


Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • En sänksåg används för precisionssågning och för att såga nedsänkta snitt till skillnad från en cirkelsåg vars främsta uppgift är att kapa virke.
  • Vilken såg som passar dig beror på vad du ska använda den till och hur ofta du ska använda den. En avancerad såg behövs om du ska bygga möbler med perfekta snitt.
  • Vad som ingår vid köpet varierar och därför är det mycket viktigt att kolla upp detta. Ibland ingår det mesta och ibland måste du köpa till både klinga, laddare och annat.