Register

De bästa borrskruvdragarna 2024

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Borrskruvdragaren är ett måste för varje hemmafixare, och rätt modell gör jobbet både enklare och roligare. Se vilka modeller som är bäst just nu och läs om vad du bör tänka på när du ska köpa en borrskruvdragare.

Redaktörens val:


En borrskruvdragare är antagligen det mest användbara handverktyget du kan skaffa till ditt hem. Oavsett om du ska sätta upp en tavla eller bygga ett trädäck är det borrmaskin och skruvdragare du främst kommer att använda dig av. Vilken modell som passar just dig beror på hur och hur mycket du planerar att använda maskinen, samt på prisklassen och maskinens ergonomi.

Vad är en borrskruvdragare?

En borrskruvdragare är en kombination av borrmaskin och skruvdragare som kan användas till att både borra och skruva. Borrskruvdragaren har chuck, inbyggd broms och ställbart vridmoment så att du kan anpassa maskinens kraft till det material du arbetar med. Behöver du ha en borrskruvdragare med hög slageffekt på borrets rotation är det en borrhammare du ska kika på.

Borrskruvdragaren passar bra oavsett om du ska skruva ihop möbler eller regla upp en hel vägg. Denna typ av maskin passar utmärkt när du ska arbeta med något av följande material:

  • mjukt och hårt trä
  • gips
  • metall
  • plast

Välj en maskin som klarar av sitt jobb

Maskinens spänningsstyrka anges i volt och visar i regel på hur stark maskinen är. Välj en maskin med en spänningsstyrka på minst 18 V. En spänningsstyrka på 18 V fungerar bra för de flesta arbetsuppgifter både utomhus och inne. En maskin med lägre spänningsstyrka är betydligt svagare men har också fördelen att den är mindre och lättare – perfekt om du behöver komma åt i trånga utrymmen. Dessutom blir du inte lika trött i armen vid användning. En maskin med spänningsstyrka på 18 V bör ha minst tio momentsteg.

Borrskruvdragare finns i utföranden med sladd (nätdriven) eller utan sladd (batteridriven). En nätdriven maskin är i regel mer kraftfull, men för en hemmafixare duger en sladdlös och mer portabel modell alldeles utmärkt.

Om du väljer att satsa på en batteridriven modell är det viktigt att tänka på hur länge batteriet håller och hur lång tid tar det att ladda upp. Fler amperetimmar (Ah) innebär att du får längre användningstid per laddning. Välj gärna en maskin med en batterikapacitet på minst 3,0 Ah. Ett medföljande extra batteri är ett stort plus. Med ett extra batteri kan du se till att alltid ha ett fulladdat batteri till hands så att du slipper göra avbrott i arbetet.

De flesta modellerna på marknaden har kolborstmotorer. Det finns också maskiner med borstlösa motorer, vilket ger maskinen längre livslängd och möjliggör högre vridmoment och bättre kontroll vid låga varvtal.

En modell med slagfunktion kan också fungera som slagborrmaskin. Förutom den roterande rörelsen ges borren en hamrande rörelse och maskinen kan då användas för att borra i hårdare material som exempelvis tegel. Slagfunktionen ställs vanligtvis in med hjälp av momentinställningen.

Läs på om vilka borrdimensioner maskinen kan användas med. På mindre modeller klarar chucken borrskaft på 10 mm, men på en mer kraftfull maskin bör den klara 13 mm.

God ergonomi höjer fixarglädjen

Om du ska använda din maskin mycket är det bra att satsa på ett ergonomiskt handtag med mjuk beläggning så att du orkar hålla maskinen längre stunder. Maskinen ska också vara balanserad. En alltför framtung maskin är mödosam att använda även under kortare stunder. En maskin som har batteriet i handtaget har ofta god viktfördelning, men det kan också innebära att handtaget blir stort och svårt att greppa om du har små händer. Undvik maskiner som väger mer än 2 kg.

En användarvänlig maskin är både lättare och roligare att använda. Det ska vara lätt att ändra hastighet, växel och vridmoment – även med handskar på händerna. Det ska också vara smidigt att byta bits och borr. Det är viktigt att du kan få bra grepp om chucken så att bits och borr kan spännas fast tillräckligt hårt. Undvik modeller med konformad chuck som är svår att dra åt ordentligt.

Det är också en fördel om maskinen har en lampa som lyser upp arbetsytan. Detta är särskilt användbart när du arbetar i utrymmen med dålig belysning. En annan funktion som gör fixandet lite lättare är en bälteskrok, så att du kan fästa maskinen i bältet om du behöver använda båda händerna till något men ändå vill ha maskinen lättillgänglig.


Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Den vridbara ringen med siffror framme vid chucken används för att reglera maskinens vridmoment. Ju högre moment desto mer ”kraft” får maskinen och desto längre skruvas skruven ned i arbetet.
  • En borrskruvdragare kan användas både som borrmaskin och skruvdragare, medan en skruvdragare är mindre kraftfull. En skruvdragare är däremot lättare och smidig att ha till hands om du vill komma åt i trånga utrymmen.
  • Om du ska borra i betong, tegel eller sten rekommenderas en borrhammare med en bra betongborr. Maskiner med slagfunktion kan användas för lite hårdare material - kontakta tillverkaren för mer information.