Register

Den bästa borrhammaren 2024

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Med hjälp av en borrhammare kan du borra i mycket krävande och hårda material. Det kan exempelvis handla om sten, betong eller tegel. I denna köpguide kommer vi att vägleda dig i valet av borrhammare.

Redaktörens val:

Hitta den bästa borrhammaren för byggprojektet

Det finns många tillfällen då en borrhammare kan komma mycket väl tillhands. Verktygets effektivitet och kraft gör att du med fördel kan använda dig av den när du vill borra i mycket hårda material, t.ex. om du vill göra hål i betong. Verktyget kan också vara till stor hjälp när du vill riva betong och kakel inför en badrumsrenovering eller om du vill skapa riktigt stora hål för ventilation. Inför de olika arbetsuppgifterna behöver du dock justera verktyget. Borrfunktionen lämpar sig för borrning medan hammarfunktion och mejsel gör det enkelt att riva kakel.

Enkelt förklarat kan man säga att en borrhammare består av sju olika delar. Här finns ett SDS-fäste, eller en chuck som det också kallas för, en funktionsväljare, riktningsknapp, start-knapp, huvudhandtag, batteri och laddindikator samt ett stödhandtag. När du ska välja en ny borrhammare är det viktigt att du har alla olika delar av verktyget i åtanke.

Välja borrhammare - Så ska du tänka

Att veta vilka och hur många delar en borrhammare består av är bra, men det säger ingenting om hur du ska tänka vid ett eventuellt köp. För att göra det enkelt har vi delat upp det i punkter.

  • SDS-fästet är något som du använder dig av när du ska fästa borr eller mejsel. Här bör du titta på användarvänligheten. Du ska enkelt kunna montera verktyget och byta tillbehör vid behov.
  • Riktningsknappen gör att du kan ändra riktning på borrfunktionen. Denna ska vara placerad på ett sådant sätt att du enkelt kan komma åt den samtidigt som du arbetar med maskinen.
  • Huvudhandtaget ska vara tillräckligt långt och brett för att du ska få plats - med en handske på handen. Kom ihåg att alltid använda skyddsutrustning när du jobbar med borrhammaren.
  • Batteriet ska vara enkelt att sätta på och ta av när det är dags att ladda. Här bör du välja en modell som även visar hur mycket ström som finns kvar, t.ex. genom skalor eller lampor.
  • Stödhandtag är viktigt om du vill kunna ta i riktigt ordentligt. Säkerställ att borrhammaren som du väljer är av hög kvalitet och att handtaget är både bekvämt och stadigt att hålla i.

Välj mellan olika modeller och funktioner

På marknaden finns det mängder med olika typer av borrhammare att välja mellan och det gäller att hitta den modell som passar dig och ditt projekt så bra som möjligt. De vanligaste modellerna är maskiner med liten chuck, utbytbar chuck och riktigt stora modeller. Det sistnämnda lämpar sig bäst om du ska utföra hårda och tuffa arbeten. Det kan t.ex. handla om att du ska riva en stödmur som är tillverkad i betong. Vill du däremot snabbt kunna växla mellan hammarfunktion och borrfunktion är det istället en maskin med en utbytbar chuck som du ska satsa på.

Hur är det då med funktioner? Ja, även här varierar det en hel del och alla funktioner kommer med sina egna fördelar. När du ska välja vilka funktioner du vill att maskinen ska ha är det viktigt att du först funderar på dina behov. Några exempel på praktiska och bra alternativ är inbyggt arbetsljus, stödhandtag, bärrem och funktionsväljare. Just arbetsljuset är något som de allra flesta prioriterar mycket högt. När du ska utföra ett borrningsarbete är det mycket viktigt att du kan se vad du gör, utan att du själv eller maskinen ska orsaka någon irriterande skugga.

Billig eller dyr - Vad är bäst?

Det kan kännas lockande att välja någon av de billigare modellerna när det är dags att köpa en borrhammare. Verktyg kan trots allt vara rätt så dyra. Att köpa de allra billigaste modellerna är dock bara att rekommendera om du planerar att använda dig av verktyget vid ett enstaka tillfälle. Ska du däremot använda det regelbundet eller vill utföra ett mycket krävande projekt är det bättre att satsa lite mer. På så sätt får du en maskin som är av högre kvalitet och där du även får med en bättre garanti.


Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • En borrhammare passar utmärkt när du vill kunna borra hål i hårda material som tegel eller sten. Eftersom borrhammaren har både en borr- och slagfunktion kan du även använda den vid olika rivningsarbeten.
  • Priserna kan variera väldigt kraftigt mellan de billigaste och de dyrare modellerna. Du kan hitta en borrhammare för några enstaka hundralappar och du kan också hitta modeller som kostar 1500 kronor och uppåt.
  • Hammarborret som du behöver för att kunna borra hål kommer i alla möjliga längder. Du hittar borrar på ynka 5 cm och borrar på 1 meter eller mer.