Register

Bäst i test guide: handla en oslagbar tigersåg

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

En tigersåg har många användningsområden, den kommer underlätta arbetet när du ska bygga eller riva. Här har vi valt ut de bästa modellerna just nu.

Redaktörens val:


Om du är en hantverkare eller en händig hemmafixare har du kommit till rätt plats. För att ha en användbar och mångsidig arsenal av verktyg behöver du en tigersåg. Detta är ett verktyg som levererar kraft för att snabbt såga genom material vid konstruktion och rivning. En del av tigersågens stora fördel kommer från den stora mängd tillgängliga blad som kan användas för sågning. Med rätt blad underlättar du din sågning och kan lättare såga genom gips, glasfiber, metaller, murverk och trä. Ska du exempelvis riva en vägg med grovt timmer, kan det vara en bra idé att först kapa ut stora sjok med en motorsåg, för att sedan gå in med tigersågen och kapa resten. Du kan till och med såga genom gjutjärn och stål. Du behöver dock ha koll på ett antal grundläggande faktorer för att köpa den bästa modellen, vilka är följande:

 • Rätt blad
 • Sladd eller sladdlös
 • Slaglängd
 • Hastighet
 • Ergonomi och anti-vibration

Vidare kikar vi närmre på tigersågens viktiga egenskaper.

Topp 5 faktorer att ha koll på

1. Rätt blad - Varje blad har vassa indrag, så kallade tänder som har en stor påverkan på dess skärverkan. Ju fler tänder ett blad har desto långsammare och jämnare snitt får du. Ett blad med färre tänder kommer att vara bättre för att avlägsna material snabbt och för att såga trä. Färre tänder är idealiskt när du vill riva bort material snabbt utan behov av mjuka snitt. Om du ska såga metall kommer ett blad med fler tänder vara lämpligare då det ger ett jämnare snitt. Förutom att välja blad baserat på antal tänder kan du naturligtvis också välja mellan olika material, däribland följande:

 • Kolstål. Blad av kolstål är både den vanligaste och billigaste typen. Dessa blad tenderar att vara flexibla och är bra för att såga genom plast, spånskivor och mjukt trä. Dock är de mindre bra på metall och andra hårda material.
 • Bimetall. Blad av bimetall är mycket starka och håller i genomsnitt tio gånger längre än blad av kolstål. Denna bladtyp är därför populär bland professionella på grund av sin mångsidighet och seghet.
 • Diamant. Diamantblad är de dyraste bladen och används för att såga genom mycket hårda material som betong.

Att välja blad baserat på dess material är ganska enkelt. En tumregel är att när du väljer bladtyp att alltid välja ett blad som är hårdare än materialet du sågar.

2. Sladd eller sladdlös - En tigersåg med sladd är en modell som du ansluter till ett eluttag. Dessa modeller har fördelen att i allmänhet vara kraftfullare än sladdlösa motsvarigheter. När du behöver mycket kraft är en sådan modell mest lämplig. En annan fördel är att du aldrig behöver oroa dig för laddning eller den extra vikten som ett batteri ger - så länge du har ett eluttag i närheten. En sladdlös modell är idealisk för att inte bli uttröttad snabbt eller vill kunna röra dig smidigt. Med tanke på att du slipper leta efter ett eluttag kan du använda den i de flesta situationer och miljöer. Vad använder sladdlösa modeller för strömkälla? Den sladdlösa modellen hämtar sin ström från det uppladdningsbara batteriet som kan ta så lite som 30 minuter att ladda. Ännu en fördel med de sladdlösa är att du inte behöver oroa dig för att av misstag såg av sladden. Å andra sidan är modeller med sladd kraftfullare så det är bäst att bestämma vad du mest behöver, bärbarhet eller kraft?

3. Slaglängd -Med slaglängd avses hur långt bladet åker både uppåt och nedåt. Både hastighet och slaglängd är viktiga faktorer för sågningens effektivitet. Ju större slaglängden är desto större effektivitet ger det eftersom fler tänder skär igenom materialet i varje slag.

4. Hastighet - Nästan varje högkvalitativ modell har en användbar funktion för att kunna variera hastigheten. Vanligtvis finns det en knapp på sidan som låter dig styra hastigheten. Att kunna styra hastigheten är bra i vissa situationer när du inte vill skada materialet eller slita på bladet för mycket. Hastigheten brukar varierar mellan 2500 och 3300 slag per minut. Att ständigt använda fel hastighet kan slita på bladet onödigt mycket och göra att du måste byta ut det. I de flesta fall är 3000 slag per minut en idealisk hastighet. Med en högkvalitativ modell bör du kunna styra hastigheten från noll till dess högsta hastighet.

5. Ergonomi och anti-vibration - När du väljer den bästa modellen är dess vibrationsnivå en viktig faktor. Med tanke på att tigersågen rör sig snabbt fram och tillbaka så uppstår en viss vibration eller skakning. Av denna anledning är ergonomi och en stabil kontroll i handen extra viktigt. Håll utkik efter modeller med inbyggda funktioner som mjukar denna vibration eller skakning.


Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • En modell med sladd har fördelen att leverera en extraordinär sågkraft som klarar av en mängd olika material. En sladdlös har i sin tur fördelen att ha mer flexibilitet genom att vara lätt och bärbar.
 • En tigersåg kan användas för att såga en mängd olika material, inte minst trä med spikar och skruvar i. Det är även ett perfekt verktyg för att såga genom metall.
 • Tigersågens blad rör sig framåt och bakåt, ungefär som en sticksåg.