Register

Undvik reglar och rör med den bästa regelsökaren

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Med en regelsökare kan du scanna av en vägg innan du ska utföra borrningsarbete, på så sätt har du möjlighet att upptäcka reglar, vattenrör eller el-ledningar. Ta hjälp av vår köpguide för att hitta den bästa modellen för dig!

Redaktörens val:

Hitta den bästa regelsökaren

En regelsökare är något som alla hemmafixare bör ha i sin verktygslåda. Det är ett litet och behändigt redskap som hjälper dig att lokalisera trä, ledningar och rör genom att du för redskapet över väggen som du planerar att borra i. När sökaren har upptäckt ett "hinder" i väggen ger den ifrån sig ett litet pip. Det gör att du vet vilka platser eller delar av väggen som du ska undvika eller vara mycket försiktig med.

Idag finns det ett flertal olika modeller att välja mellan, vissa mer moderna än andra och vissa med fler funktioner. Det är t.ex. inte ovanligt att de lite nyare modellerna är utrustade med en display som visar exakt vad det är som gömmer sig bakom väggen, men också hur långt inne som de befinner sig.

Fördelar med en regelsökare

Det finns många orsaker till varför en väggscanner är att rekommendera och varför alla hemmafixare bör ha en sådan nära tillhands. Med hjälp av en regelsökare kan du bland annat;

  • Få information och upptäcka rör och ledningar i väggen
  • Se vart alla reglar sitter och därmed undvika dessa
  • Få ett hum om hur långt inne i väggen som "hindret" befinner sig (beror på om scannern har denna funktion eller inte)
  • Du vet vart du kommer att kunna borra

Dessa fördelar är tillräckliga orsaker för de allra flesta att skaffa sig en bra regelsökare, men det finns även ytterligare en fördel och det är att scannern kan säkerställa att du sparar in otroligt mycket pengar. Bara något så enkelt som att skruva upp en hylla kan bli en mycket dyr och kostsam affär om du råkar borra i en el-ledning eller i ett vattenrör.

Välj en regelsökare efter dina behov

När du ska köpa en regelsökare finns det flera saker som är viktiga att tänka på, t.ex. form, design och pris, men det är också viktigt att fundera på vad du planerar att använda ditt redskap till. Ditt ändamål kommer nämligen att vara avgörande för vilka funktioner som du måste satsa på för att få en så effektiv sökning som möjligt.

Materialet på väggen - Det är viktigt att den detektor som du väljer är framtagen för att kunna hantera det material som väggen har. Ska du använda dig av detektorn på träväggar, gips eller betong? Välj en som passar därefter.

Ledningar i väggen - Det finns få saker som du vill borra lika lite i som en el-ledning. El-ledningar kan vara strömförande, vilket kan sluta riktigt illa. Även vattenledningar vill du till varje pris undvika. Det är viktigt att den regeldetektor som du väljer kan känna av alla olika typer av hinder som befinner sig i väggen. Annars är risken stor att du undviker el-ledningarna, men istället kommer åt vattenrören.

Precision - Innan du väljer en regelsökare behöver du kontrollera hur djupt den kan gå. Är den mycket ytlig är risken stor att du ändå kommer att stöta i någonting med borren när du kommer längre in. Ju djupare desto bättre, men tjockleken bör fortfarande lämpa sig efter väggen i fråga.

När det kommer till andra funktioner så kan dessa variera ganska kraftigt beroende på vilken modell och varumärke du väljer. Några riktigt goda egenskaper som vi rekommenderar att du försöker hålla utkik efter är ljussignaler, ljudsignaler och lång batteritid. Många nyare modeller erbjuder ljussignaler i olika färger för att du lättare ska kunna se och förstå vad det är för typ av hinder som gömmer sig i väggen. Att din regeldetektor har en lång batteritid är naturligtvis också att rekommendera. Ibland kan det ta mycket lång tid att söka igenom en vägg och då vill du inte att detektorn ska dö mitt i arbetet.


Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Absolut inte! En regeldetektor för några hundralappar kan vara det enda du behöver för just din vägg. Vill du däremot använda dig av den i professionellt syfte och vill vara säker på precisionen kan det vara värt att betala lite mer.
  • Det beror helt på vad du själv föredrar. Kom ihåg att om du arbetar med en vägg som har väldigt mycket regler, ledningar och rör kan ljudsignaler vara rätt irriterande om det tar tid att söka igenom väggen.
  • Nej, inte alla. Displayer förekommer främst på de modernare och lite dyrare modellerna. Om du vill kunna mäta avstånd lättare och få mer detaljerad information om din mätning är dessa att föredra.