Register

Råspont - bästa virket för en stabil grund

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

När du behöver hitta råspont till ditt nästa byggprojekt rekommenderar vi dig en titt i vår köpguide. Beställ enkelt online och få brädorna levererade hem till dig.

Redaktörens val:

Vad är råspont?

Råspont är plankor i trä, vanligtvis furu eller gran. Plankorna är gjorda av råvirke och har därför en ohyvlad yta. Varje sida på brädorna har frästa spår som kallas för fjäder respektive not. Spåren gör att brädorna kan hakas i varandra, ungefär som pusselbitar i ett pussel.

Denna typ av virke går att köpa i olika tjocklekar och bredder, till exempel 17x95 och 22x120. Måtten anges i millimeter och bredare och tjockare brädor är för det mesta något dyrare per meter. Prisnivån beror även på virkets kvalitet vilket gör att det kan löna sig att köpa dyrare brädor om du är mån om ett extra snyggt slutresultat.

Så använder du råspont

Trä är bra att använda när du vill skapa ett stabilt underlag på ett ytter- eller inntertak, en vägg eller ett golv. Om du använder det på ett yttertak lägger du sedan till exempel takpapp eller takpannor ovanpå. Tänk på att skydda yttertaket med en presenning under tiden som du arbetar med takläggningen.

Eftersom virket inte är hyvlat passar det mindre bra som yttersta lager utan ska snarare användas som bärare av konstruktionen. Använder du det till en innervägg kan du till exempel klä det med ett yttre lager av gipsskivor. Det kan till exempel vara smart att göra om du enkelt vill kunna fästa saker i väggarna eftersom träet är stabilt och tål att skruvas i utan att gå sönder.

Tänk på att trä är ett levande material som påverkas av yttre omständigheter såsom fukt. Om du inte ska använda plankorna på ett tag är det därför viktigt att du förvarar dem på rätt sätt. De bör skyddas mot regn, markfukt och sol samt ligga på ett sätt så att de inte blir smutsiga.

För att undvika att skada ditt råspont eller dig själv så se till att ha bra utrustning för att göra lyft. Företag som Nordisk maskin tillhandahåller rätt utrustning till er maskin vid förflyttning av virket.

Förvara virke på rätt sätt

 • Skydda virket från markfukt genom att lägga det på en upphöjd konstruktion såsom en lastpall
 • Förflytta virket enkelt med en pallgaffel som monteras på din arbetsmaskin
 • Förvara virket under tak för att undvika att regn och snö förstör det
 • Undvik att förvara virket i direkt solljus

Mångsidigt och stabilt material

Eftersom virket är gjort av trä är det starkt och hållbart men tack vare att det tillverkas i plankor är det samtidigt mycket flexibelt. I och med att varje bräda spikas fast i underlaget kommer slutresultatet bli mycket stadigt och klara av att bära en stor tyngd. Med ett innertak av trä blir det till exempel enkelt att fästa en krok för en lampa.

Råsponten är mycket enklare att hantera än en stor träskiva då varje planka kan sättas upp för sig. Är du ensam klarar du av att snickra med plankor mycket enklare än om du exempelvis ska få upp större träskivor i ett tak. Det är också mycket lättare att snabbt såga till en enskild bräda vid ett hörn, element eller liknande än det är att försöka anpassa en stor skiva.

Ytterligare en fördel med materialet är att det är ett prisvärt alternativ vilket innebär att du får mycket stabilitet för pengarna. Sist men inte minst är det också ett miljövänligt material. Det är helt obehandlat och kommer oftast från gran- eller tallskogar. När du köper svenskt eller nordiskt virke får du dessutom ett material som är närproducerat och därför inte har behövt långväga transport.

Fördelar med råspont

 • Ger konstruktioner en stabil grund
 • Mycket prisvärt
 • Enkelt att hantera och sammanfoga
 • Miljövänligt material

Välj rätt råspont

När du ska välja plankor till ditt snickarprojekt bör du alltid börja med att fundera på vad det är du vill uppnå. Vilka krav har du på slutresultatet? Är det viktigt med funktion eller spelar utseendet störst roll?

Priset är lågt jämfört med andra typer av trämaterial men det skiljer sig ändå en del beroende på kvalitet. En lägre prisklass brukar bero på att sorteringen består av några plankor som till exempel inte är helt raka eller som har skönhetsfläckar. Ska du använda plankorna som underlag spelar antagligen skönhetsfläckar inte så stor roll.

För att underlätta är det också bra att undersöka om det går att beställa virket online och få det hemlevererat. Det gör att du sparar tid och energi som du kan lägga på att snickra istället!


Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Virket består av ohyvlade brädor i trä med ett fräst spår på båda sidorna. Spåret gör att brädorna går att fästa i varandra som ett pussel.
 • Denna typ av virke används främst som underlag på tak och inomhusväggar.
 • Priset beror på kvalitet. Det går att hitta billigt virke men då är risken större att brädorna inte är helt raka eller har mycket kvisthål och liknande skönhetsfläckar.