Register

Stora konstruktioner utomhus kräver de bästa franska träskruvarna

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Den franska träskruven går även under namnet "fralla" och är en sexkantig skruv som lämpar sig utmärkt när du ska skruva ihop robusta och stora träkonstruktioner utomhus. Med vår köpguide kan du få all information som du behöver om frallan och hur du kan använda dig av den.

Redaktörens val:

Då lämpar sig den franska träskruven

Att använda sig av franska träskruvar har länge varit mycket populärt. Skruven fick sitt namn i samband med att svenska immigranter tog sig över till USA för att arbeta inom byggbranschen. För att dra åt skruven använder man sig av en skiftnyckel, vilket i den engelska benämningen kallas för en wrench. Sannolikheten är stor att många svenskar misstolkade ordet som french, vilket i sin tur gav skruven det namn den har idag.

Som tidigare nämnt är det vanligast att använda sig av skruven vid kraftiga träkonstruktioner. Det kan t.ex. handla om ett husbygge där väggar och tak behöver vara så stabilt som möjligt. För att du ska få så ett så optimalt grepp som möjligt är det rekommenderat att förborra innan skruven skruvas i. Förborrningen säkerställer en mycket lättare montering, även om många skruvar är utrustade med varjander och borrspets för att underlätta arbetet.

Att välja skruv - Så ska du tänka

Det är inte alltid lätt att veta vilken skruv man ska välja för ett specifikt byggprojekt. Här behöver du först fundera på om skruven ska användas utomhus eller inomhus. Ska skruven användas till ett inomhusprojekt behöver du fundera lite extra på hur skruven ser ut och vilken design den har, för att på så sätt smälta in så snyggt in inredningen som möjligt. Det kan även vara kul att välja en skruv som är unik och som ger karaktär, t.ex. om du ska skruva ihop en byrå från en viss tidsepok.

När det kommer till utomhusmiljöer gäller naturligtvis andra viktiga faktorer. Här behöver du säkerställa att skruven inte bara är tålig nog att klara av väder och vind, utan den bör också vara ytbehandlas för att inte börja rosta. Trots att skruven heter just "fransk träskruv" är den inte tillverkad i trä. Med hjälp av ett rostskydd står den dock emot korrosion mycket bra och ger ett ordentligt och rostfritt resultat.

Då passar den franska träskruven

  • När du ska skruva ihop konstruktioner som kräver hög stabilitet
  • För byggprojekt som ska uppföras utomhus, t.ex. terrasser, husbygge m.m
  • När du vill ha en skruv med ett riktigt bra grepp
  • När du vill ha en skruv som är enkel att skruva ner
  • Kan användas för infästningar mot tegel och betong

En kraftfull spik som är billig i inköp

Inför ett stort byggprojekt är det viktigt att sätta en budget för hur mycket allt kommer att gå på. I budgeten ska du räkna in kostnader för verktyg och material, men även för eventuellt bygglov och andra viktiga aspekter. Något som inte bör glömmas är alla tillbehör som du kan behöva, t.ex. skruvar.

Som tur är kostar franska träskruvar inte speciellt mycket i pris och du kan hitta riktigt stora förpackningar för bara någon hundralapp. Vi rekommenderar att du är noga med att välja skruvar vars storlek lämpar sig för just ditt arbete. Ska du skruva ihop konstruktioner till ett hus behöver du betydligt kraftigare varianter än om du ska sätta en skruv i ett staket. Ju större skruvar du kommer behöva desto mer kommer du också att behöva betala. Kostnaderna är dock små om man jämför med hur hållbart ditt resultat blir om du satsar på de skruvar som lämpar sig bäst.


Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Denna typ av skruv lämpar sig bäst för stora konstruktioner som ska resas utomhus. Det vanligaste är att använda skruven i samband med bygge av hus, altan, tak eller terrass.
  • Det råder delade meningar om huruvida den franska skruven behöver förborras eller inte. Det vi kan säga är att en förborrning kommer att göra det enklare för dig att montera den. Det innebär dock inte att det är omöjligt att skruva fast skruven utan någon förborrning.